Het groene Lorraine, ook wel Lotharingen, ligt in het noordoosten van Frankrijk. De Vogezen is één van de departementen in deze regio. De steden Nancy en Metz zijn de bekendste plaatsen. Je vindt er bossen, rivieren, meren en de glooiende heuvels van de Vogezen. Lorraine is zeer geschikt voor fiets- en wandelvakanties.

Nancy en Metz zijn beide zeer de moeite waard. Je kunt een dagje stad doen als je in de buurt kampeert, maar de twee steden zijn ook te combineren tot een zeer gevarieerde citytrip.

Art Nouveau

Nancy is vooral beroemd om het markante plein Place Stanislas, ook op de lijst van Werelderfgoed van de Unesco en voorts om de vele Art Nouveau gebouwen in de stad. Metz is een echte wandelstad, waar je heerlijk kunt slenteren door de middeleeuwse straatjes. Verder bezoek je hier het nieuwe Centre Pompidou Metz, verbonden aan het Centre Pompidou in Parijs en de kathedraal.

Verdun

Bij de derde stad van de streek, het historische Verdun, vond één van de grootste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog plaats. Musea, ondergrondse forten, loopgraven en monumenten herinneren hieraan.

Water

Bekende rivieren en waterlopen die de Lorraine doorkruizen zijn de Maas en de Meurthe in het westen, het Marne-Rijn-kanaal en de Moselle (de Franse Moezel). Daarnaast vind je hier ook heel wat meren, waardoor de regio ook zeer geschikt is voor allerlei watersporten. Het Lac de Gérard is prachtig gelegen, omgeven door bergen.

Wijndorpje

Bezoek het charmante dorpje Hautvillers, waar Dom Pérignon de beroemde ‘méthode champenoise’ voor de productie van mousserende wijnen heeft uitgevonden.

Wellness

Liefhebbers van wellness komen met name in de Vogezen aan hun trekken: hier bevinden zich vier van de vijf thermaalbaden in de Lorraine.

Kamperen

In Lorraine en Vogezen kun je uitstekend kamperen. In deze niet zo grote streek vindt je meer dan honderd campings. Ze liggen aan het water, in één van de vele groenen valleien en soms ook dichtbij één van de grotere steden. En dat is altijd weer handig als je even stadse levendigheid wilt opzoeken.

Glamping in Lorraine

Ook in Lorraine kun je je overgeven aan ‘glamping’. Glamping staat oorspronkelijk voor ‘glamorous kamperen’ maar is ook een verzamelnaam voor allerlei alternatieve vormen van comfortabel kamperen. Eén zo’n vorm vind je in het natuurpark Sainte Croix in deze regio. Hier leven meer dan 1200 diersoorten in semi-vrijheid. Boek een nacht in een jachthut met direct uitzicht op een roedel wolven, slaap in een Mongoolse Yurt omringt met Przewalskipaarden en oerossen, of in een safaritent met herten in buurt op Domaine des Messires.

Bron: http://frankrijk.opreisgids.nl/artikelen/166/lorraine-vogezen-nancy-en-metz-en-groene-valleien.html